Kennis- en informatieportal voor mediation en (conflict) bemiddeling


Zes gespreksvormen om te praten met kinderen over scheiding

Praten met kinderen over scheiding. Belangrijk! Maar hoe doe je dat? Waar ouders scheiden, scheiden de kinderen mee. De gehele gezinssituatie verandert. Kinderen krijgen niet een, maar twee huizen waartussen ze afwisselen. Of een ouder verdwijnt geheel uit beeld. Ze moeten misschien naar verschillende scholen, krijgen andere vriendjes en vriendinnetjes en ga zo maar door. De huidige situatie waarin zij beide ouders in de buurt hebben verandert in ieder geval drastisch.

Steeds vaker wordt duidelijk dat een scheiding vergaande gevolgen kan hebben, zowel op de korte als op de lange termijn. Denk aan ongewenst gedrag, moeite in relaties of vormen van angsten. Het is dan ook zaak om vroegtijdig het gesprek met kinderen aan te gaan, zodat deze potentiële problemen zich niet verder hoeven te ontwikkelen. Maar hoe ga je dit gesprek aan? En welke techniek sluit het beste aan op welk kind?

Maak op een interactieve wijze kennis met zes verschillende gespreksvormen, die te gebruiken zijn in de gesprekken met kinderen (in de leeftijd van 3 en 21 jaar) die in hun directe opvoedingsomgeving te maken hebben met een scheiding! Scheiding is voor kinderen een emotioneel proces, waarbij sprake is van verschillende fases. Ook hier wordt aandacht aan besteed tijdens deze trainingsdag. Als laatste leert u hoe de informatie voortkomend uit de gesprekken kan worden geduid en op een adequate wijze teruggekoppeld kan worden aan ouders/verzorgers. Deelnemers gaan naar huis met een rugzak vol gespreksvormen (letterlijk), die zij direct kunnen toepassen in hun praktijk. Ook worden zij geïnspireerd om nader kennis te maken met één of meerdere gespreksvormen. 

De rugzak bevat:

  • 1 exemplaar van het boek de Emowijzer
  • 1 exemplaar van het boek Bang, Boos, Blij
  • Materialen die nodig zijn voor een grafische dossieranalyse
  • Het weerspel
  • DEES- gezinspoppetjes en takenkaartjes

Kijk op de website

 



Naar homepage